soepeler en flexibeler in 45 minuten

Mobility Training

Van stijf naar soepel: verbeter je mobiliteit met mobiliteitstraining bij STERK

wordt mobielER in 5 weken programma €129.95


Het belang van Mobility Training 

Mobility Training is een techniek die de mobiliteit van je gewrichten verbetert, waardoor je soepeler kunt bewegen. Beperkte activiteit of een gebrek aan beweging leiden tot stijfheid en verminderde mobiliteit. Het is belangrijk om, naarmate je ouder wordt, je gewrichten vitaal en gezond te houden. Door mobiliteitsoefeningen toe te voegen aan je beweegroutine, word je niet alleen flexibeler, maar verlaag je ook het risico op blessures, verbeter je de spieractivatie en bevorder je je algehele welzijn.

mobility training


Merk je dat je stijf bent of heb je moeite om bepaalde bewegingen te maken?

Mobility training kan je helpen om beter te bewegen, wat op zijn beurt kan bijdragen aan betere sportprestaties. Of je nu een atleet bent of gewoon actief wilt blijven, het vergroten van je mobiliteit zal een positief effect hebben op je prestaties.

Door regelmatig aan je mobiliteit te werken, kun je de kans op blessures verminderen. Soepele gewrichten en spieren zijn minder vatbaar voor overbelasting en letsel.

Mobiliteitstraining zorgt voor een verbeterde vochtbalans in en rondom gewrichten. Het is geen quick-fix, maar vereist discipline en tijd. Je mobiliteit neemt toe wanneer je regelmatig oefent en je brein de nieuwe bewegingen opslaat. Dit noemen we ook wel neuromusculaire training.

resultaten van training


Voordelen van Mobility Training

Met mobility training kun je het bewegingsbereik van een gewricht verbeteren. Ook kan het leiden tot gezonde gewrichten met een verbeterde vochtbalans. Bovendien kan mobiliteitstraining bijdragen aan een betere lichaamshouding en een sterkere core. Alledaagse pijntjes en kwaaltjes nemen af en lichaamsbewustzijn neemt toe.

Het belang van mobiliteitstraining

Mobiel zijn is essentieel voor een vitaal leven. Wanneer je onvoldoende mobiel bent, beperkingen hebt in je gewrichten of onvoldoende bewegingsbereik hebt, neemt niet alleen je bewegingsvrijheid af, je loopt het risico blessures te krijgen doordat je gewrichten op een verkeerde manier belast.

Hoe lang duurt mobility training?

De mobility group training bij STERK duurt 45 minuten en bestaat uit 2 delen:

 • Deel 1  is het vergroten van de bewegingsruimte (ROM) van heupen, rug en schouders
 • Deel 2 wordt er gewerkt aan het vergroten van de flexibiliteit van je pezen en spieren

Wanneer je zelfstandig aan je mobiliteit gaat werken geven we je graag enkele richtlijnen:

 • Frequentie: Het wordt aanbevolen om dagelijks enkele minuten te besteden aan mobility oefeningen. Dit helpt om je gewrichten soepel te houden en het bewegingsbereik te vergroten.

 • Tijd per sessie: Een mobility trainingssessie kan variëren van 5 tot 20 minuten, afhankelijk van je schema en beschikbare tijd. Je kunt kortere sessies meerdere keren per dag doen of een langere sessie één keer per dag.

 • Consistentie: Consistentie is belangrijk. Het is beter om regelmatig korte sessies te doen dan af en toe lange sessies. Probeer een routine te creëren die je kunt volhouden.

 • Progressie: Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je de duur en intensiteit van je mobility training geleidelijk verhogen. Begin echter altijd met eenvoudige oefeningen en bouw op.

Onthoud dat het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en niet te overdrijven. Als je pijn voelt, stop dan meteen. Raadpleeg onze trainers als je specifieke doelen hebt of als je twijfelt over de juiste aanpak. Veel succes met je mobility training! 🏋️‍♀️

voorbeelden van oefeningen
soepeler en flexibeler in 45 minuten

Mobility Training bij STERK

Mobiliteitstraining bij STERK is een rustige group training die voor iedereen geschikt is, het is een aanvullende training die verwant is aan krachttraining waarbij alle oefeningen langzaam en gecontroleerd uitgevoerd worden.

Mobility training is een combinatie van flexibiliteit en het versterken van spieren rondom de gewrichten. Je brein, stabiliteit en ademhaling spelen een belangrijke rol. Mobiliteitstraining verbetert de vochtbalans in en rond de gewrichten, waardoor je weer soepeler gaat bewegen. Bewegingen die gemaakt worden genereren druk in de gewrichten waardoor het synoviaal vocht (de smeerolie van de gewrichten) gestimuleerd wordt zodat botten en gewrichten soepel blijven. 

Mobility training wordt op veel vaste momenten in de week gegeven, voor exacte traintijden check het group rooster. Met een rittenkaart of abonnement kun je elke week op elk gewenst moment reserveren.  

Waar moet je op letten als je start met mobility training?

Mobility training is heel goed voor je, maar het is belangrijk om een aantal dingen in de gaten te houden:

 • Overbelasting: Als je te snel te veel doet, kun je je gewrichten overbelasten. Begin met lichte oefeningen en bouw geleidelijk op.
 • Verkeerde techniek: Het correct uitvoeren van de oefeningen is essentieel. Een verkeerde techniek kan leiden tot blessures. Zorg ervoor dat je de juiste vorm hebt en vraag indien nodig om begeleiding.
 • Bestaande blessures: Als je al blessures hebt, moet je voorzichtig zijn bij het doen van mobility oefeningen.
 • Pijn: Luister naar je lichaam. Als je pijn voelt tijdens een oefening, stop dan onmiddellijk. Pijn is een teken dat er iets mis is.
 • Ongeschikte oefeningen: Niet alle oefeningen zijn geschikt voor iedereen. Sommige mensen hebben specifieke beperkingen of medische aandoeningen. Raadpleeg onze trainers om te bepalen welke oefeningen voor jou geschikt zijn.

Kortom, zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je met mobility training begint. Veel succes en blijf veilig bewegen! 🏋️‍♀️

Mobility oefeningen voor beginners

Voorbeelden van mobility oefeningen

mobility oefeningen die je kunt proberen om je bewegingsbereik te vergroten:

 • Heupcirkels: Sta rechtop en draai je heupen in cirkels, zowel met de klok mee als tegen de klok in. Dit helpt om de heupgewrichten soepeler te maken.

 • Schoudermobiliteit: Ga zitten of staan en breng je armen omhoog, alsof je een grote cirkel maakt met je handen. Doe dit langzaam en gecontroleerd om je schouders te stretchen.

 • Enkelmobiliteit: Zit op de grond met gestrekte benen. Beweeg je enkels in cirkels om de enkelgewrichten te activeren.

 • Rugrotaties: Ga op je rug liggen met gebogen knieën. Laat je knieën naar één kant vallen en houd ze daar even vast voordat je ze naar de andere kant beweegt. Dit helpt om je wervelkolom flexibeler te maken.

 • Kniebuigingen: Sta rechtop en buig je knieën terwijl je je heupen naar achteren duwt. Dit helpt om de kniegewrichten te mobiliseren.

Resultaten van mobility training

Betere houding

Als je de lichamen van tegenwoordig in profiel bekijkt, zie je vaak een naar voren gekanteld bekken, opgetrokken schouders en een gebogen nek. Houdingsonevenwichtigheden beginnen vaak in de tienerjaren en worden problematisch op middelbare leeftijd. Een verkeerd uitgelijnd lichaam beweegt inefficiënt en is veel vatbaarder voor blessures. Gelukkig kun je met mobility en krachttraining veel corrigeren.

Langer jong en flexibel

Kun je zonder je handen te gebruiken opstaan en gaan zitten op de vloer? Kun je gemakkelijk in kleermakerszit zitten? Ben je in staat om met gestrekte armen je handen achter je rug in elkaar te haken? Mobiliteitstraining kan de flexibiliteit van je lichaam met 10 jaar verjongen. Het stelt je in staat om zonder pijn te bewegen en genieten en je zal meer vertrouwen in je lichaam te krijgen.

Controle over je lichaam

Als je te strakke spieren hebt of onstabiel staat gaat je lichaam compenseren. Met strakke heupen en hamstrings draaien heupen en zwaaien benen bij lopen of rennen. Strakke psoasspieren veroorzaken uitstekende billen en zwaaiende rug. Strakke schouders laten je teveel voorovergebogen staan. Met mobility training kun je de houdingen en bewegingen die leiden tot onderrug-, nek- en knieblessures corrigeren.

Verbeter ook je flexibiliteit tijdens het 'Fit in 5 Weken' programma 

Totale waarde: €290,- EUR
nu slechts: €129.95

Mobieler in 5 weken

Ontdek mobility training bij STERK en word in 5 weken tijd flexibeler en mobieler met mobility group training en persoonlijke begeleiding van onze Personal Trainers!


Dit is wat je krijgt:

  • een persoonlijke intake
  • 2 x per week group training naar keuze 
  • Persoonlijk trainschema met uitleg in de Open Gym
  • Eindevaluatie en vervolgadvies
  • 5 weken onbeperkt toegang tot de Open Gym

  Het programma stopt automatisch na 5 weken, wil je na 'Fit in 5 weken' starten met een abonnement, dan krijg je €15,- korting op de STARTKOSTEN.

Je vindt ons in Naarden, direct aan de A1 met gratis parkeergelegenheid.