Wat is functionele krachttraining
Training
Robin van Scheers
Training
10/20/2022
1 min

Wat is functionele krachttraining? | Verbeter je dagelijkse bewegingen

10/20/2022
1 min

Functionele krachttraining is een populair modewoord geworden in de fitnessbranche. Helaas is het ook onderhevig aan brede interpretatie. Dus, wat is functionele krachttraining?

Functionele bewegingen

Als mens voeren we een breed scala aan bewegingen uit, zoals lopen, joggen, rennen, sprinten, springen, tillen, duwen, trekken, buigen, draaien, draaien, staan, starten, stoppen en klimmen.

Al deze activiteiten omvatten vloeiende, ritmische bewegingen.

Training om de functionele kracht te verbeteren omvat meer dan alleen het vergroten van het krachtvermogen van een spier of spiergroep. Het vereist veeleer training om de gecoördineerde werkrelatie tussen het zenuwstelsel en het spierstelsel te verbeteren.

Vooral onze hersenen denken in termen van hele bewegingen, niet in individuele spieren.

Functionele krachttraining

Functionele krachttraining is het uitvoeren van inspanning tegen weerstand, waarbij de verbeteringen in kracht de uitvoering van bewegingen direct verbeteren.

Hierdoor ga je dagelijkse activiteiten gemakkelijker uitvoeren.

Functionele krachttraining vs traditionele krachttraining

Oefeningen die gewrichten en spieren isoleren, trainen spieren, geen bewegingen, wat leidt tot minder functionele verbetering.

Squats hebben bijvoorbeeld een groter effect op het verbeteren van het vermogen van een persoon om uit een bank op te staan dan knie-extensies.

Oefeningen die op de meeste machines worden uitgevoerd, bevinden zich meestal aan de onderkant van het continuüm van functionele training, omdat ze spieren isoleren in een gestabiliseerde, gecontroleerde omgeving.

Traditionele, op machines gebaseerde oefeningen zijn mogelijk niet de beste manier om prestaties van de fitnessruimte naar de echte (functionele) (bewegings)wereld over te brengen. Dit betekent niet dat dergelijke oefeningen geen onderdeel van een trainingsprogramma zouden moeten zijn.

Oefening met één gewricht kan een cruciale rol spelen bij het versterken van een "zwakke schakel" die een persoon nodig heeft om de juiste spierbalans te herstellen. Bovendien kan het doen van een dergelijke oefening een persoon in staat stellen om veiliger en effectiever deel te nemen aan functionele trainingsactiviteiten, terwijl ook het risico op letsel wordt verminderd.

Functionele krachttraining bij STERK

Tijdens de small group trainingen van STERK train je je gehele lichaam met vele functionele krachttrainingsoefeningen. In slechts 45 min verbrand je calorieën, word je sterker en verbeter je jouw manier van bewegen.

Neem contact op als je nog vragen hebt over dit artikel.

Categorieën