WERK AAN KRACHT
Training
Floor
Training
09/15/2022
2 min

Hoe vaak krachttraining per week vrouwen?

09/15/2022
2 min

Je weet vast dat krachttraining vele voordelen heeft voor vrouwen. Maar hoe vaak moet je nu eigenlijk trainen? Lees snel verder en kom erachter.

Hoe vaak trainen?

Hoe vaak je als vrouw krachttraining moet doen is afhankelijk van een je doelstellingen en je ervaring. Wil je afvallen, hoeveel? Wil je gespierder of fitter worden? Wil je specifieke kracht opbouwen voor een andere sport? Hoeveel ervaring heb je?

Toch zijn er aantal generieke bewegingsrichtlijnen, om gezond te blijven, die we graag me je delen.

  • Train minimaal 1x per week
  • Doe Full body trainingen
  • Train liever 2x per week
  • Doe thuis lage intensiteit training
  • Doe wekelijks 150 minuten matige lichaamsbeweging en 2 dagen spiertraining

Voor beginners is één á twee keer per week voldoende terwijl je als ervaren sporter gemakkelijk drie keer in de week naar de gym kunt gaan.

Als beginner kan het zijn dat je vooral bezig bent met de correcte uitvoering van de oefeningen terwijl je bij meer ervaring, naast de correcte uitvoering, het gewicht of de hoeveelheid herhalingen telkens kunt verhogen. Zorg altijd voor genoeg herstelmomenten voor je spieren en plan tenminste één dag rust tussen twee trainingen in.

Spiergroei vindt namelijk plaats tijdens het herstellen. 

Onthoud ook dat je geen uren in de sportschool hoeft te zitten om te trainen. Soms is het namelijk zelfs zo dat als je te lang traint, dat het stresshormoon cortisol vrijkomt. Dit kan ervoor zorgen dat je geen vooruitgang meer ziet. Train daarom niet langer dan 60 tot 90 minuten en zelfs liever 45 minuten fullbody.

Hoe snel resultaat?

Met krachttraining maak je je spieren sterker en verlaag je je vetpercentage. Dit gaat niet van de één op de andere dag resultaten opleveren. Houdt er rekening mee dat het tijd kost. Je lichaam moet nieuwe spiercellen aanmaken en aanvullen omdat jij er flink mee aan de slag geweest bent. Vaak zie je na vier weken al wat resultaat, afhankelijk van hoeveel meer je traint dan normaal. Het kan zijn dat je een lager vetpercentage hebt, of wat meer spierdefinitie. Wellicht merk je dat de oefeningen een stuk makkelijker gaan en dat je je over het algemeen fitter, vrolijker en gezonder voelt!

No worries voor te gespierd

Een gedefinieerd en gespierd lichaam is één van de voordelen van krachttraining voor vrouwen.

Wees dan ook niet bang voor enorme spierbundels, want als vrouw zit je biologisch anders in elkaar dan een man. Je hebt dan wel dezelfde spierstructuur, maar als vrouw produceer je over het algemeen minder testosteron. Testosteron is een spieropbouwend hormoon. Train dus zo hard als je wilt en geniet van je mooie gevormde en gedefinieerde rondingen.

Krachttraining vrouwen buikvet

Afvallen met krachttraining is effectiever, makkelijker en interessanter dan bijvoorbeeld met cardiotraining. Ook om je buikvet weg te trainen. Hieronder de vier belangrijkste redenen:

  1. Je verbrandt langer calorieën
  2. Je behoudt je spiermassa
  3. Je krijgt meer definitie in spieren
  4. Het verhoogt je rustmetabolisme

Met krachttraining verbrand je na het sporten én bij het herstellen van de spieren nog calorieën. Ook behoudt je tijdens het afvallen je spiermassa, wat met cardiotraining niet altijd zo is, én je krijgt meer definitie in je spieren. Omdat je je spiermassa vergroot verhoog je bovendien je rustmetabolisme. Je ziet het al, ontzettend veel redenen waarom krachttraining perfect is om je buikvet weg te trainen!

Mocht je aan de hand van dit artikel nog vragen hebben, neem dan contact met ons op, we helpen je graag!

Categorieën