krachttraining voor vrouwen
Training
Floor
Training
05/16/2022
2 min

Krachttraining vrouwen beginners | 4 tips hoe je veilig kunt starten met trainen

05/16/2022
2 min

Geleidelijk opbouwen is essentieel om blessures te voorkomen. 4 tips voor veilig starten met krachttraining vrouwen beginners. Starten met krachttraining is een perfecte keuze. Krachttraining is, zoals je volgens mij weet, heel gezond voor je. Maar zorg er alsjeblieft wel voor dat je veilig en verantwoord start, zodat je nog lang kunt genieten van je trainingen en blessures voorkomt. Wil je professionele begeleiding bij je start met krachttraining. 

HET BELANG VAN GELEIDELIJK OPBOUWEN

Wanneer je na lange tijd begint met krachttraining is geleidelijk opbouwen essentieel om beginners blessures te vermijden. Hoe je dat doet? Wij hebben een paar belangrijke tips.

Waarom spiertraining geleidelijk opbouwen?

  • Zorg ervoor dat je lichaam je conditie kan volgen:
    De tijd die je nodig hebt om je conditie op te bouwen, is veel korter dan de tijd die je lichaam nodig heeft om zich aan te passen aan de belasting die krachttraining met zich meebrengt.
  • Geef jezelf de tijd om bewegingen onder controle te krijgen:
    Een beweging moet goed uitgevoerd worden, om resultaat te garanderen. Maar ook om zeker te weten dat je niets verkeerd doet. Gemiddeld duurt het vier tot zes weken om een beweging onder de knie te krijgen. Gun jezelf die tijd dus.
  • Voorkom blessures door rustig op te bouwen:
    Wanneer je te snel opbouwt als je begint met krachttraining, is de kans op blessures veel groter. Denk aan spierscheuren of ontstekingen en de stress die dat met zich meebrengt.

Hoe start je veilig met trainen? 4 tips

1. Laat je begeleiden

Het kan heel lastig zijn om zelf te beginnen met sporten. Hoe weet je wat je lichaam al aan kan en wat is te veel? Onze fitnesstrainers starten altijd met een individueel intakegesprek én doen de eerste training samen met je. Ze helpen je om de juiste gewichten en intensiteit te bepalen. Onze fitness circuittraining is bij uitstek geschikt om rustig op te bouwen en veilig te leren trainen. De trainer houdt in gaten dat je niet te snel opbouwt, maar ook niet te licht blijft trainen. Door die twee in balans te houden, bereik je de beste resultaten.

2. Werk aan je houding en stabiliteit

Wanneer je oefeningen niet goed uitvoert, vergroot je de kans op blessures. Geef jezelf daarom de tijd om bewegingen goed te leren én je stabiliteit te vergroten. In onze groepstrainingen werken we in cyclussen van 6 weken, we herhalen we de steeds een set oefeningen. Door regelmatig te trainen, word je er vanzelf beter in.

3. Zorg voor regelmaat

Regelmaat zorgt ervoor dat je lichaam zich beter aanpast, je oefeningen sneller onder de knie krijgt en je stabiliteit verbetert. Minimaal 2 keer per week 45 minuten Full body training zorgt voor een constante opbouw. Wanneer je  hier eenmaal een gewoonte van hebt gemaakt, zul je het minder snel opgeven! Probeer drie maanden lang 2 keer per week op een vaste momenten te komen sporten, dan zul je merken dat het een vaste routine is geworden en dat je het zelfs gaat missen wanneer je een keer niet kunt.

4. Volg de 10 procentregel

Een simpel regeltje om te beginnen met sporten en geleidelijk op te bouwen: wat je deze week doet, dat doe je volgende week 10 procent langer, of 10 procent zwaarder.

Lees ook "Hoe vaak sporten voor resultaat?"

Wees verstandig en laat je begeleiden, boek nu je krachttraining voor vrouwen, beginners.

Categorieën