Is bokszaktraining krachttraining?
18 juli 2022 

Is bokszaktraining krachttraining?

Bokszaktraining is leuk en vermoeiend. Maar word je er ook sterker van? In dit artikel geven we je antwoord op de vraag "Is bokszaktraining krachttraining?"

Om je spieren te versterken, moeten ze worden uitgedaagd door weerstand. Weerstand kan zijn, ons lichaamsgewicht of elke belasting zoals het optillen van dumbbells, kettlebells en bars.

Tijdens een bokszaktraining kun je je armen en schouders tot op zekere hoogte versterken. Om je spieren sterker te maken, moet je ze constant uitdagen met een geleidelijke progressieve overbelasting. Dit betekent dat je met de tijd weerstand moeten toevoegen. Spieren worden sterker door zich aan te passen aan het laatste gewicht dat je hebt opgetild. Dus als je sterker wilt worden, moet je zwaarder tillen dan de vorige keer.

Bij bokszaktraining is de weerstand hetzelfde, namelijk het gewicht van je arm plus de handschoenen.

Het is waar dat je in de bokszaktraining oefeningen doen zoals push-ups en core-oefeningen, maar deze oefeningen zijn beperkt in de manier waarop je weerstand toevoegt. Daarom is bokszaktraining "tot op zekere hoogte" krachttraining, zeker als we beginners zijn.

Daarna moet je je spieren uitdagen met zwaardere belastingen om nog sterker te worden.

Bokszaktraining vereist dat je constant combinaties uitvoert op de bokszak in een hoog tempo met korte pauzes, waardoor je cardiovasculaire systeem beter gaat presteren.

Kortom, als je hoofddoel is om sterker te worden, probeer dan krachttraining boven bokszaktraining.

Als je hoofddoel het verbeteren van je uithoudingsvermogen en je conditie is (wat inhoudt dat je longen beter in staat zijn om meer zuurstof op te nemen en te gebruiken), dan kan bokszaktraining een goede training voor je zijn.

Lees ook "Hoeveel calorieën verbrand je met bokszaktraining?"